čtvrtek 14. července 2011

Proběhlo již třetí setkání a diskuse o skutečné demokracii

V úterý 12. června se již potřetí sešli na Šaldově náměstí, před OC Plaza, liberečtí občané, aby spolu diskutovali o současném stavu politiky, republiky, svého města, ale i společnosti a demokracie jako takové a hledali možná řešení. Setkání pořádala otevřená iniciativa Skutečnou demokracii teď – Demokracia Real Ya – Liberec, která navazuje na panevropské hnutí vzešlé ze Španělska, které se postavilo současnému neoliberálnímu tlaku a podřízení demokratického systému honbě za ziskem.

První setkání proběhlo 21. června tohoto roku a dorazilo na něj téměř 90 lidí (autor těchto řádků napočítal cca 85, ostatní účastníci podobně). Hned v počátku bylo jasně deklarováno, že jde o akci, kterou nezaštiťuje žádná politická strana či hnutí, nicméně k vystoupení jsou zváni všichni, tedy i zástupci případných politických uskupení.

Přítomné tehdy neodradilo ani extrémně nepříznivé počasí a přívalové deště, které během tehdejšího úterý sužovaly Liberec. První setkání mělo informační charakter a organizátoři si připravili stan s promítáním záběrů protestů ze španělských i ostatních evropských měst. Cílem bylo Liberečany informovat o samotném „Hnutí 15.máje“, jak se někdy vlna protestů valících se Evropu pojmenovává. Debata se nadále točila kolem současné politické situaci v zemi a nevyhnula se ani kritice libereckých poměrů. Zajímavý příspěvek přednesl i pedagog z liberecké TUL, filozof Václav Umlauf. Nicméně na akci zazněly i názory na podporu vlády a reforem a nesouhlas protesty v Evropě.

Přítomni byli i novináři. Těžko říci, zda je neznalost počtů, lenost nebo bůhvíjaký úmysl vedly k tomu, že o akci napsali (Liberecký deník), že ji navštívilo 20 lidí..

Na prvním setkání byl dohodnut termín dalšího setkání, které se konalo hned za týden, 28. června. Lidí dorazila asi padesátka a setkání navazovalo na první mítink. Opět byla připomenuta podstata hnutí ve Španělsku, odmítnutí neoliberálních reforem, požadavek zavádění prvků přímé demokracie a skutečný boj s korupcí – tedy konkrétní potrestání konkrétních viníků. Na tuto akci si již sami občané připravili vlastní referáty, jako například o situaci na Islandu, kde se lidé vzbouřili, vyvlastnili finanční domy, které národní ekonomiku zavlekly do dluhů a postavili bankéře a politiky před soud (ty , kteří nestihli ze země prchnout). Na setkání bylo dohodnuto, že další termín mítinku bude, opět na stejném místě, ale za 14 dní. Své příspěvky zde měli zástupci některých politických iniciativ, jako například iniciativy Je čas nemlčet, Nové antikapitalistické levice, členové ČSSD nebo Změny pro Liberec. Lidé byli vyzváni, aby se aktivně účastnili politiky, jak státní, tak i komunální.

Toto úterý, 12.7. se sešlo v Liberci asi 40 lidí. Místo setkání bylo stejné – liberecké Šaldovo náměstí. Tentokrát ale mělo setkání již připravené, předem dohodnuté a odsouhlasené téma – „Korupce: zločin nebo systémový prvek českého kapitalismu?“ Setkání začal jeden z řečníků, který měl problém tolerance korupce v české společnosti ve své bakalářské práci. Na setkání vystoupili i podobně smýšlející občané ze saské Lužice, kteří přijeli akci do Liberce podpořit a měli připravený referát o vnímání odpovědnosti za ekonomické problémy a dluhy v Evropě u nich v Německu. Na akci vystoupil i člen iniciativy ProAlt a samozřejmě hlavně řada občanů se svým názorem na situaci ve městě, zemi, ale například i na roli ratingových agentur jako nedemokratických, komerčních subjektů při směřování a osudu celých národů. Diskuse se točila kolem konkrétních zkušeností s korupcí, ale i kolem dopadů, které má tento obludně vyrostlý problém na životy lidí.

Na setkání bylo dohodnut čas dalšího setkání – 26.7. na stejném místě, ale i přípravná schůzka k tomuto setkání, na které se budou dolaďovat další detaily nadcházejícího mítinku i obecná strategie. Bylo dohodnuto, že tato schůzka proběhne vždy týden před mítinkem, nyní tedy 19. 7. od 18-ti hodin v restauraci Černý kůň na Nerudově náměstí. Podle organizátorů je každý z Liberečanů zván nejen na samotné mítinky, ale i na tato pracovní setkání.

Žádné komentáře:

Okomentovat